Friday, December 20, 2013

SAKIT itu Hadiah... ^_^

saya ade satu cerita...

 pada satu hari.. ( ececece amik mood penyajak sat)
pada satu hari, adelah sorg budak laki ni...nama dia si A, perangai dia ya tuhan..nak kata samseng tu  xlah jugak..tapi ade la nakal sikit yg suka kacau org lain... tapi sapelah kite nk judge dia ahli syurga ke x.. lagipun hati budi orang mane kite nk tahu kan? ( rambut sama hitam tapi hati lain2) si A ni suka sgt duk "cucuk" kawan2 dia yg lain... dalam pada dia duk kacau, dia didatangi satu "musibah.."(?)  okla sy guna perkataan "ujian"... ditakdirkan pda hr tu dia menerima ujian dr Tuhan, si A xsiden motor..maka kaki dia ni patah... dahla patah... kaki tu dh xnampak kulit..nampak isi je...                          

GAMBAR HIASAN SAHAJA- SUMBER Google image ( patah kaki) 

pastu satu hari..

kawan dia si B p jumpe dia ( konon nk melawatlah)

si B : "A! ape khabar kau? ok ke kaki? ish3x.. aku bukn xnak kesiankan kau... aku bukan xnak paham sakit kau ni, cumaaa...yelah melwat, tanya khabar, simpati jelah yg aku mampu buat..xkan kau nak aku kerat kaki aku pulakkan? manelah tahu kau nk suruh aku 'ringan sama dipikul berat sama dijinjing'(eh?) hehehe "

si A diam xbersuara hanya senyum ^_^

si B : " oklah aku balik dulu tau! semoga cepat sembuh..bnyak sabar kayh"

si A hanya diam.. kemudian dia meletakkan tgnnya di dahi ( muhasabah diri letew)
.... ( Ya Allah..sakitnye... sakitnya..sakitnya... Ya Allah, aku redho dgn ujian ini)....*berkata lam hati*

berbulan bulan dia sabar dgn ujian itu, tak mengeluh..bersangka baik dgn Tuhan... dia xkisah kawan2 dia duk mengata yg dia dpt balasn tu sbb dia jahat sgt~~ dia x kisah kawan dia xdatang melawat dia hari2, dia xkisah dengan sakit yg dia rasai tu..dia x kisah kalau x dapat simpati kawan2..dia x kisah... dia xkesah... sampailah dia sembuh..

== agak2 korglah kan..Si A ni dpt ujian dr Allah saje2 ke atau Allah syg kat dia bagi dia ujian tu sbb nk hapuskan dosa2 dia? ke cane? saje tanye..

SO! Pada pendpt korglah kan..kalau korg jadi dia..ape korg buat?

1. upload gambar kaki yg berbalut/ tempat yg kena xsiden dkat FB
2. Tulis status dkat lam sosial.. " oh demmm! sakit sagt!!! siak" (amek kaw demm lagi siak lagi hmm)
3. duk diam2 lam rumah/bilik sampai sembuh... pastu update status dkat lamn sesawang " aku terima ujian ini dgn redho, so korg kenalah jdi macm aku redho!"
4.xpayah update ape2 pasal exsiden dan xheboh pun pasal exsiden tu tuk raih simpati
5.Upsate status tuk raih simpati..:P

mana yg anda pilih 1? 2? or...? ==

p/s: aku belajar satu perkara hari ni.., sbb tiap kali aku ditimpa "ujian sakit" aku slalu mengeluh / update lam lmn seswang tuk raih perhatian kawan2..( meraih simpati lah konon) tapi bila melihat si A hanya diam terima dgn redho.... aku x rasa aku baik orgnya ..walopun dia suka kacau org. tapi hebat dia..x mengeluh..xkisah.. yg nk dibandingkan dgn aku.. :'(. senangnya nk dapat pahala/hapus dosa kan? so moral of the story... sakit itu xperlu tunjuk, xperlu raih simpati..just terima dgn redho insyaAllah sakit itu akn gugur seperti mana gugrnya dosa2 kecil.. :) Terima sakit itu sebagai HADIAH dari Allah ^^

Sunday, December 1, 2013

OUR NEW SONG!

                                         LIRIK LAGU - LUPAKAN

Teruskan hidupmu
tanpa rasa ragu
bahagia pasti 
ada untukmu

Janganlah engkau
terus sepi bersendiri
kerana aku 
ada disisi

(chorus) Teruskanlah tersenyum
              dan sembunyikan ia.. ( wo oo o oh)
              keperitan yang kau hadapi dan...
              teruslah...
              mara ke depan.

Walau hidupmu 
dikelilingi onak berliku
tabahkanlah hati dan
teruskanlah..
hidupmu
sayang.

lupakan ia..3x
lupakan ia2x..

Teruskan hidupmu
tanpa rasa ragu (wo oo o oh)
bahagia pasti
ada untukmu..

aku kan temanimu
dikala kau perlu
Disetiap sedih dan dukamu

( i know, i've through that before)

*ulang chorus

Ingatlah wahai sayangku
walau ia susah berliku
ada bahagia menantimu

Ingatlah wahai sayangku
akan aku temanimu
di saat kau perlukan aku...

di saat kau perlukan aku...


composser : itz_Mclah
Singer : Itz_Mclah 

p/s: heeeee... den compose this song berdasarkn apa yg den rasa....EH? hahaha
ia ditujukan kpd  seoarng yang letih dengan dugaan/kesukaran hidup yg berlaku  dan org ini memberi sokongan kpd org/kawan/sahabat/roomate(?)/ sbg motivasi, dorongan  untuk teruskan tabah dan tidak terus bersedih.
dan ingin cuba menjadi kawan yg baik..

Thursday, November 21, 2013

GELAP!

laman sosial sedang rancak berkongsi tentang arwah .. :')
begitu indah akhlaknya... perjuangannya... :')
syahidnya membuat air mataku bergelinangan...

Tapiii....

tapi aku rasa macam ada yang xkena dengan hatiku ini..walao mataku kelihatan berkaca dgn airmata, tapi hatiku memberontak! tak mahu bersangka baik!
kenapa? kenapa???!!! SALAHNYA DIMANA?
amalan? makanan? minuman? perbuatan?solat 5 waktu ku tidak diterima kah?ibadahku x diterimakah?

entahlah... tiap2 hari aq berperang dgn hati sndiri...
aku rasakan hatiku gelap gelita kerana... tak dapat bersangka baik pada org lain...
susah menerima kebaikan... selalu dengki dengan kebaikan orang lain...

apekah ini...? :'(
muhasabah? dah...
ape yang perlu aku buat lagi....
 aku rasakan diriku( akal fikiran) dengan hatiku tidak serasi... seolah olah mereka tidak bersependapat..
ia membuatkan aku rasa diriku "split personality" :'(
Gilakah aku?

Dan....

aku juga ingin SYAHID dijalan Allah! syahid... syahid....syahid dijalan Allah.. :'(
 jika dia dpt bertemu bidadari...
aku juga ingin bertemu KEKASIH Hatiku Rasulullah s.a.w :,)
aku juga ingin pergi dari dunia yang bising ini...
tapi persoalannya...Dapatkah aku terus dijalanMU ya ALLAH..sedangkan aku merasa Hatiku masih gelap gelita...

p/s : Wahai Tuhan kami, sesungguhnya kami menjadikan-Mu sebagai pendinding kpd musuh2 kami..dan kami berlindung dgnMU drpd kejahatan mereka( penyihir2, syaitan, jin, iblis)
Ya Allah...berikan daku cahaya utk menerangi hatiku yang gelap ini.. :'( dan bantulah aku utk terus berada dijalanMU ( jalan yg benar) 

Saturday, October 26, 2013

I'll be okay- Cover by GENG GSI ENGLISH,MALAY version

video


ORIGINAL SONG BY : AILEE (I'LL BE OKAY)
Instrumental w/back up sing by youtube channel ( i forget the name)
n the pictures belong to song ji hyo

i'm just having fun with dic cover.. please dont mad t me..^^ *peace

#ThisPostByGsiAya #GSI #LuvU #GiveMe5 #SpreadTheLove #ForeverMylove

Sunday, October 20, 2013

SAKIT HATI . . . . ( AM I a Quick Tempered??!!!)

disbbkan aq masih lagi tgh baran ni... so aq start muqadimmah dgn garang sikit yeppp!!!

"Astaghfirullahal-aziim...3x, Allahumasolli-ala-muhammad, wa ala alihi muhammad..3x, SubhanaAllah, Alhamdulillah, La ila haillAllah, Allahu Akbar 3x!!!!"

   wa xmo cakap bnyklah kaan.. wa cakap lu..wa bengang giler dgn pendrive ni.. dh 3 kali dh jadi macam harrrreemmm...~_~ EH? astaghfirullah... 2 kali jadi shorcut, pastu kali ni dia jadi empty teruih... grrrr ape nk jadilah ni... dhla bnyak giler file yg penting kat dalam tu.... =_=" mcm mana nk buat niii??? wahh.. blood pressure aq skang ni tgh shooting tinggi nih.. perghhh satg ade gak aq trajang abih mende yg ada kat lam bilik nih...Grrrr *panas*

tapi tdi wa adelah tanye kawan wa...camna nk baiki balik file yg jadi cenggitu kaan..so bermulah critenye -----> {truskan scroll down]

[folder yg spatutnya]

[after loading kejap.....]

[ pastu camni hah jadinya!!! EMPTY!!!]

[So den pun trylah guna USBshow macam myfren recommendkan, after several trial....]

......
......
.....

.....

......



HAMPEH!!!!! 
FOLDER MASIH LAGI EMPTY!!!

So...nak marah punye pasal... MigrAIN dtg lagiii.... perghhh sronok x?? sronok kan.. bila "bertemu" dgn incik MIGRAIN nih.. =_="
Tapi after WARAS ku berfikir..fikir..fikir..n fikir... tetibe tringat dkat PESANAN MY KEKASIH HATI

1.Istighfar bnyak2x, "ingt saya", ingat Pencipta kita (Allah) 
dan kemudian DIAM sebentar dari kehulu kehilir atau membebel!!

2.Bila awak marah( dalam keadaan berdiri), awak kena duduk


3. jika dengan duduk MARAH tu x hilang lagi, awak mesti kena Tidur!![ ok...nk jugak tidur tpi dh nk maghrib nih mcm x sesuai je tido so wa update lam blog..kekeke ok jgn contohi prangai x elok sy ni :P ]


4.kalao dengan tido pun xhilang gak marah tu... amik wudhu, solat sunat! 




haa....BAgus x KEKASIH Hati sy nih? baik kan kan kan?? HARUS dong.... ^^


p/s : deleted to avoid misunderstanding..hahahahaha

Btw thats all for contang conteng this evening, almaklumlah...nk tido dh nk maghrib dah pun kat kuantan ni.. :)
#THANKYOU #ALLAH #RASULULLAH #GSI #LuvU #GiveMe5 #TeamLast24Hr #TroubleMaker #SpreadTheLove
*masih tgh marah agi ni..tapi dh reda sikit* ^^ (haiyya ala solah.. )

Sunday, October 6, 2013

FORMAT LAB REPORT -NEW VERSION 2013

Hi peeps!! let me share with u how to make lab report or th format lab report hmmm... tapi xthulah kalo lain UNI lain format kan... ^^ tpi ni format baru dkat my UNI lah...

NEW FORMAT FOR LAB REPORT
Not MORE than 10 pages in total (excluding appendices).
a. Abstract – maximum of 350 words, about ½ page (include objective, summary of the methodology, summary of the results and conclusion).
b. Methodology flow chart – 1 page
c. Results and discussions – all tables and figures/graphs display must be discussed (discuss means relate the trend of increase/decrease/fluctuating with the theory, if your result is contradict with the theory, find out the reason; you are encourage to compare with other researchers work); graph can be plotted using Excel, with FULL label. 
d. Conclusion and recommendation – 1 page (conclusion must answer the objective, recommendation must be related to IMPROVE the experiment and not to blame the equipment or human error)
e. References – 1 page (all references must be cited in text)
f. DO NOT forgets to put page number please!


Dan!! bagi sesiapa yg xthu mcm mana nk buat reference erk?? ha...meh sini nk habaq hang... sila klik link ini  tuk mengetahui cara2 how to cited a references... ---> http://www.waikato.ac.nz/library/study/guides/apa.shtml


P/S :  harap ia dpt membantu adik2 or kakak yg masih lagi xthu mcm mana nk buat lab report ^^ okbye.
#GSI #LuvU #GiveMe5 #SpreadTheLove #ForeverMyLove #TeamLast24Hr 

Monday, September 16, 2013

AFTER 4 MONTH. . . .

   Hi peepz! Assalamualaikum! ^^ wah.. rindu bebeno teman kat hang!! ( blog page) :P
btw...  as ususal bila dah makin jd agak senior di UNI ni kan..smakin busy la plak... hmmm. cuti slama 3 bulan lebih teman x sempt nk coret2 ape2 kat blog ni [ ok yg sbenaqnya teman dh LUPAteman ade blog... sebBaik mysis bagi mydiary tuk di baca balik..barulah teman ingt sesetengah perkara..:) ]

    walopun ade sesetengah perkara lagi teman xdapat nk ingt.. :) hm,,..S0?!! nk citer ape erk? mcm xde citer best je nk bagitau ni..huhuhuhu

    OHYA!! oklah just nk bagitau la ni yep... teman nk ucapkan TAHNIAH buat my abg sbb hari jumaat ni 20/9/2013 dia dh nk kahwin..woohooo..tung ah.. SEMOGA PERKAHWINAN ITU DIBERKATI ALLAH DAN JODOH BERKEKALAN SEHINGGA KE AKHIR HAYAT...^^ [ dan nak minta maap jugak COz x dapat hadir.:'( bukan sengaja xnak hadir..tapi sibuk sgt dgn tugasan sbgai std ni hah..."abe leh", jgn marah haaa...sapa suruh hang buat time bukan cuti skolah?? hmm hehehehe  ]
Tapi! haa..ade tapinye tau... adikmu ini akan cuba hadir pada majlis resepsi nnti( 21/9/2013)..hoh0hoh0

EH sat! entah kenapa plak aq berdrama bagai nih?  tdi asenye aq nk citer pasal wedding tu je..ni sampai ke monolog bagai ni apedehal???..:P ok maafkan sayyya!! *bow* ^^

Tuk hari ni, tu saje conteng2 saya lam page ni..hoh0ho [ terpaksa baca balik smua post yg lepas2 sbb "pelupa" ]

p/s : i''m sorry guys... sbb xdpt ingt smua org..tapi kalo ampa kenal teman jgn lupa tegoq tau!! hhihihih paling lekeh kalao teman xdpt ingt ...,teman akn jawab cani hah " eh?? haa.. wah dh nmpk makin kurus skang *sambil senyum* " { pura2 kenal :P } AGAIN! maafkan saya :) - doakan saya grad dengan selamat tau! hehehe ^^

Friday, May 31, 2013

MY's DAY!! 1 JUNE (21TH)


Hello peepz!! sihat?if yes..Alhamdulillah...
  ce teka hari ni hari ape?? haaaaa...hari ni hari sabtu! pandaiii smua! hehehe
tpi yg penting hari ni bukan hari sabtu sperti biasa..tapi hari ni 1 JUNE 2013 !! hmmm ape ada dgn tarikh ni? ape lagi..Its my Birthday today!! so saya tersangatlah terharu sebab semalam my roommate make a birthday "party" for me..haha ok walaupon smalam awal sejam ( xmasuk kol 12 lagi :P).  depa kata sbb ceq ni suka tidoq awai..so opcozlah kol 12 tuh dh Zzzzz ats katil..hehhe btw... thank you to all of u that wish me "Happy birthday" :) i'm so glad.. ok walaupun macam biasa my family slalu lupa (seddih!)

yg nilah kek 'party' smalam.. ada nama mira skali sbb bulan 5 lepas kiteorg xsempat nk sambut befday dia.. so depa buat skali dgn ceq punye party..heheh ( smalam habis kena krim kek ni kat mukde den ~_~)


Hahaha ni wish dr my senior and my leader in my society- hehehe ceq memang suka pakai selipar jepun ni almaklumlah dulu mase kechik nk p jepun tpi xtercapai..hahaha (xde kaitan langsung) 

OK- yg ni my team member in society~ wah dan dan ada nama ayub kat situ..hahah nampk bebeno suka ayub ye? i wish u both all the best in relationship eh? hahah okbye!

Jyeahh!! this is from my bestfriend masa Secndri school! she's the best! ^^

Ni kawan ceq dri skolah menengah jugak... roti canai ayah dia sedap! ^^ hehehe

Ni my kawan dkat Uni ni..Qiqi liew namanya.. comel orgnye kechik je..^^

hahahaha ade2 je my fren ni sorg ^^ cepat kawin? hahaha ameen. tapi tu pun kalau ade jodoh la dgn abg bana.. (rasa mcm nk tulis je nama pebuh abg bana..kat sini boleh?) hahaha

Jyeahh!! yg ni terbaik! nk thu dr sape? opcozlah dr my rumate2  a.k.a anak2 kesaynagn saya....mereka yg terbaik.. hmm sem depan xyah tukaq rumate lg dah..hahaha ><


Add caption

eh tdi dh wish..wish lagi? ahahaha~ syg kamoo smua!! ^^ (my boss is the bestt!)




OK yg ni xleh blah!! hahaha yelah2 baru kenal sem ni. tpi biasalah ku memang sombong sikit kalao dr jauh..hahah sbb aq kan rabun jauh..apedah korg. lenkali jgn senyum atau lelambai dr jauh ceq xnampak ^^

heheheh ok yg ade betol gak... bila la ceq nk matang. mcm budak2 je..tpi umoq dh 21 thun hmmm... tpi cklat itu sedap!! hahahaha -dear my friend syg kamoo too~~ ^^

wah..hepy la jugak.. kaan. bnyk wish.. opcozlah all thi sthanks to FB.. hahah sbb bgi notifi dkat kawan2..kalao x memang xde sape la yg wish.. tmbh2 lgi my family..hahah dh tau daaah.. ^^ btw got to go..sbb nk kena reply smua wish2 dkat fb ni..hahah bnyak lagi wish yg xter reply..wakaka ( bajet hot. kesah pulak depa aq xreply wish depa..) :P oh ya!! hari ni pun Birthday AGONG habaq hang! ishh..mesti befday agong lagi meriah kan? he.he.he.he :P

p/s : Special thanks to My TeamLast24Hr sbb text msg personally.. :) #GSI #LuvU #GiveMe5 #SpreadTheLove #ForeverMylOVE #TeamLast24Hr #TroubleMaker

Monday, May 6, 2013

Biodata YAB Dato' Bentara Setia Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat

Biodata YAB Dato' Bentara Setia Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat




Nama : Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Tarikh Lahir: 1931
Tempat lahir : Kampung Pulau Melaka,Kelantan.
Pengajian :
1-Pondok Tuan Guru Hj Abbas, Besut
2-Universiti Deoband India
3-Universiti Lahore Pakistan
4-Universiti Al Azhar
5-Sarjana Muda bahasa Arab
6-Sarjana Perundangan Islam
Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat dilahirkan dalam sebuah keluarga yang sangat kuat berpegang kepada ajaran Islam di Kampung Pulau Melaka, Kota Bharu, Kelantan pada tahun 1931.
Bapanya, Haji Nik Mat bin Raja Banjar bin Raja Abdullah bin Raja Mamat merupakan keturunan Raja Jembal. Bapanya lebih dikenali dengan panggilan Tuan Guru Nik Mat Alim disebabkan beliau arif dalam ilmu-ilmu agama. Beliau terkenal di Kelantan dalam mengendalikan institusi pengajian pondok di Kampung Kedai Lalat.
Di situlah Nik Abdul Aziz mendapat pendidikan awal bersama ratusan pelajar Islam dari segenap ceruk rantau Asia Tenggara. Sejak kecil beliau mempelajari dan mendalami kitab-kitab agama yang muktabar dari Almarhum ayahandanya serta belajar menulis daripada ibunya Hajah Aminah Majid.
Sewaktu usia 9 tahun, Nik Abdul Aziz dihantar berguru dengan Tuan Guru Haji Abas Mohamad di pondok Madrasah Ittifaqiyah, Jertih, Besut, Terengganu. Tuan Guru menuntut ilmu di situ selama setahun sehingga peperangan Jepun berlaku dan pengajian dihentikan buat seketika.
Pada masa ini juga, Tuan Guru berulang alik ke Kampung Sirih, berguru dengan Tok Khurasan dan belajar dengan Tuan Guru Ali Pulau Pisang dalam mata pelajaran Nahu dan Tuan Guru Dato’ Muhamad Nur Ibrahim (bekas Mufti Kelantan) dalam pelajaran Fekah. Setelah perang tamat Tuan Guru menyambung kembali pelajaran secara formal di Ittifaqiyah.
Walaupun usia Tuan Guru masih muda tetapi beliau dapat menguasai kitab Asmuni (sebuah kitab nahu yang agak tinggi) setanding dengan murid-murid yang lebih tua.
Pada tahun 1945 beliau menyambung pelajaran di Jamek Merbawi Al-Ismaili, Kota Bharu hingga 1952. Beliau menyambung pelajaran ke Universiti Darul Ulum di Deoban, India, mendalami ilmu Fekah, Usul Fekah, Tafsir al-Qur’an, Hadis dan lain-lain.
Ketika di India beliau juga telah berguru dengan Sheik al-Hadith dan guru Tarikat yang terkemuka di India iaitu Maulana Mohamad Ahmad Al-Madani dengan mendapat ijazah. Maulana Mohamad seorang pejuang kemerdekaan India yang pertama dan pernah di penjara semasa penjajahan Inggeris.
Pada 1957 beliau menyambung pelajaran ke Pakistan dalam bidang Tafsir. Pada 1958 menyambung pelajaran di Kuliyatul Lughah di Al-Azhar, Mesir dan memperolehi ijazah sarjana muda dalam jurusan pengajian bahasa Arab kemudian menyambung pelajaran sehingga mendapat ijazah sarjana (M.A) dalam jurusan kehakiman dan perundangan Islam selama 2 tahun. Kemudian beliau mendapat diploma pendidikan di Darul Azhar dan pulang ke tanahair Februari 1962.
Perkhidmatan :
Pada 1962 beliau membuka sekolah dengan menggunakan tanah wakaf yang diberi oleh ibu saudara Hajah Kalthom iaitu Sekolah Menengah Ugama Darul Ulum, Pulau Melaka di sebelah petang dan sebelah pagi beliau berkhidmat di Sekolah Menengah Agama Tarbiatul Mardhiyah, Panchor, Kemumin. Pada sebelah malam beliau menjadi guru dan penyelia di sekolah dewasa selama 2 tahun.
Pada 1 Januari 1964 beliau meletakkan jawatan dan berkhidmat di Ma’had Muhammadi, Jalan Merbau, Kota Bharu.
Bidang Politik :
Beliau menjadi ahli PAS sejak 1967. Pada Julai 1967 hingga 1986 beliau menjadi calon PAS dalam pilihan raya kecil Parlimen Kelantan Hilir (sekarang Pengkalan Chepa). Pada tahun 1986 beliau berpindah untuk bertanding di kerusi kawasan Parlimen Bachok dan Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Semut Api hingga sekarang.
Pada 1971 beliau dilantik menjadi Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat hingga 1995. Kemudian dilantik Mursyidul Am PAS mengambil alih tempat yang ditinggalkan oleh Tuan Haji Yusuf Rawa.
Pada 1978 Tuan Guru dilantik sebagai Pesuruhjaya PAS Kelantan kemudian Menteri Besar Kelantan pada Oktober 1990. Dari sinilah bermulanya satu era kepimpinan ulama dan peranan serta tanggungjawab beliau bukan satu tugas yang kecil.
Beliau telah menulis beberapa buah buku antaranya ‘Mengapa Saya Tidak Masuk Kristian’ dan beberapa buah buku telah diterbitkan mengandungi siri-siri kuliah dan ceramah.
Pendakwah :
Dengan pengalaman yang ada, beliau telah membimbing pelajar Ma’had Muhammadi dengan menanam kesedaran dan akhirnya timbul satu ‘Halaqat pengajian yang sekarang disebut usrah. Selepas itu wujud sebuah surau yang masih ada di Ma’had Muhammadi Al-Banat, Jalan Merbau, Kota Bharu di mana surau itu dijadikan tempat latihan sembahyang jemaah dan dakwah.
Seorang Petah Bercakap
Tuan Guru lebih dikenali sebagai ulama kerana petah berpidato. Beliau telah diasuh oleh bapanya setiap hari Jumaat di masjid sejak dahulu lagi.
Ucapan beliau terang berserta dengan perumpamaan yang jelas dan memudahkan para pendengar memahaminya. Inilah cara beliau mendapat tempat di hati penyokongnya. Ilmu yang disampaikan merupakan khazanah dan kesetnya tersiar di seluruh negara hingga ke Selatan Thailand dan mendapat sambutan dari setiap peringkat sehingga menjadi bahan rujukan di pusat pengajian tinggi.
Keistemewaan :
Satu perkara yang luar biasa Nik Abdul Aziz, mengendalikan pondok bergerak sejak 1962 hingga sekarang. Beliau tidak pernah berhenti keluar rumah siang dan malam memberi kuliah dan berceramah kepada orang kampung.
Walaupun beliau telah menjadi Menteri Besar, bidang pendidikan tidak pernah ditinggalkan. Setiap malam Jumaat dan Khamis beliau mengajar dan setiap pagi Jumaat mengadakan kuliah kerana bagi beliau mengajar adalah kerja yang paling mulia sebab ia merupakan pekerjaan para Anbia’.
Penghargaan :
Beliau mendapat penghargaan:
1. Jaksa Pendamai (JP) pada 10 Julai 1968 oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Yahya Putra Ibnu Almarhum Sultan Ibrahim.
2. Kesatria Mangku Negara (KMN) oleh Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.
3. Dikurniakan Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia peringkat pertama (Al-Isma’illi) SJMK yang membawa gelaran Dato’ pada 30 Mac 1995.
Perkahwinan :
Pada usia 34, beliau mendirikan rumah tangga dengan Datin Tuan Sabariah bin Tuan Ishak bin Raja Awang, berasal dari Kampung Kemumin, Kota Bharu iaitu tahun 1962. Hasil perkahwinan selama 30 tahun itu dikurniakan 10 cahaya mata lima perempuan dan lima lelaki.
Mereka adalah Nik Aini, Nik Umar, Nik Adli, Nik Abdul Rahim, Nik Abduh, Nik Adilah, Nik Muhamad Asri, Nik Amani, Nik Amalina dan Nik Asma’ Salsabila.
Kehidupan beliau sederhana tinggal di sebuah rumah kayu binaan kampung. Ruang tamunya tidak dihiasi dengan set sebagaimana yang menjadi kebiasaan di rumah pembesar negeri. Apa yang ada sebuah almari yang penuh dengan kitab agama.
Beliau juga tidak membenarkan isterinya memakai sebarang perhiasan begitu juga dengan anaknya. Ternyata apa yang ditarbiyahkan ke atas keluarga dilakukan sendiri oleh beliau. Baju Melayu teluk belanga, kain sarung pelikat dan serban sudah menjadi pakaian rasmi beliau.
Ahli Parlimen yang komited :
Sebelum terpilih menjadi ADUN Semut Api dalam pilihanraya umum 1986 dan kemudiannya terpilih menjadi Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri Kelantan, Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz telah terpilih menjadi Ahli Parlimen PAS bagi kawasan Pengkalan Chepa selama tiga penggal berturut-turut.
Selama menjadi Ahli Parlimen, beliau telah menyumbangkan pelbagai idea, saranan dan kritikan melalui ucapan-ucapan yang disampaikannya di Dewan Rakyat.
Kerajaan contoh :
Selaku Menteri Besar negeri Kelantan yang ada pada suatu masa dahulu pernah digelar Serambi Mekah itu, sudah pastilah Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz akan berusaha untuk menghidupkan semula sebutan dan fungsi gelaran yang pernah diberikan kepada negeri Kelantan itu.
Satu hal yang menarik ialah di samping kesibukannya menjadi ketua pentadbiran bagi sebuah kerajaan negeri yang secara kebetulan menjadi tumpuan pelbagai pihak dalam dan luar negeri, Tuan Guru Haji Abdul Aziz masih mampu meneruskan ceramah mingguannya pada setiap pagi Jumaat bertempat di Dewan Zulkifli Muhammad Bangunan PAS yang terletak ditengah-tengah pusat bandar Kota Bharu, ibu negeri Serambi Mekah itu.
Di sinilah di Dewan Zulkifli Muhammad inilah, ribuan umat Islam akan berkumpul beramai-ramai pada setiap pagi Jumaat untuk mengikuti ceramah mingguan YAB Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan yang dikasihi dan dihormati itu.


Dipetik daripada blog: nasronhashim.blogspot.com

Sunday, May 5, 2013

INSOMNIA! Welcome BACK!



ME : haiyak! awatla hangpa mai balik?

INSOMNIA : awat? sapa?

ME : hangla! ceq bukan cakap pasai Blackout! :P

INSOMNIA : lorh.. awat plak... dh memang hang tu yg rindu ceq, ceq mai la balik. lagipun ceq dengaq hang tidoq sorg2 4 hr ni..betoi ka??

ME : amboii.. cepat beno cita sampai kat hang noo? mana hang tau ni?? sapa habaq kat hang?

INSOMNIA : la..hang xtau ka..ceq kan sentiasa ada ngan hang.. hang tu ja yg xprasan bila ada org temankan malam2...

ME : eh? Ya..ka? memng xprasan pun..

INSOMNIA : Ha..tu la nk habaq mai... ceq ni mai sbb hang tu "lonely", so ceq mai la nk teman hang..

ME : (.....) =_=" kriikk krikkk kriikk.. *cari ubat tidur*


#Note --> Insomnia, or sleeplessness, is a sleep disorder in which there is an inability to fall asleep or to stay asleep as long as desired

p/s : wah.. i guess its come back to me when i'm alone in this room. :'( i did not notice it when i'm with my friends..hmmm i just know it today... *worried* and no one know... just u who read this know it. shhh keep it as secret okeh? :)

& thanks to INSOMNIA because i got better in "sifir" HAHAhahaha :P

Saturday, May 4, 2013

My Reflection for EPC class 2013 2nd semester =_="



Tetibe terbaca balik apa yg ku tulis tuk reflection for EPC class (every week!) hahaha unbelievable!! naega ? i sseungeoya? auwh!! >< embrassed!! lets read it!!


*after seeing an announcement*

ME : Where are you?

IDEA : What? who?

ME : I'm talking about you lah, not fighter.

IDEA : So what? i'm here now..please proceed.

ME : Ah..but i'm sleepy now. can i write it tomorrow?

IDEA : Haipp! cannot la...

ME : Alright alright...i'll write it now. *after a few second* What?! wait a minute! hey where are you going? wait !! wait!! wait!! if you are going now, how i'm going to write my reflection? what i'm supposed to do? i have no idea now...hmm


I'm so sorry. because i did not have any idea for my reflection. *sob sob* but i'm enjoy this class ( UHL2432 EPC 09G ) ^^ lets fighting! :) & have a enjoyable class starting tomorrow (?) :P



1/3/2013, friday

Again? *sigh* i would like to say..."have a nice weekend siti nor fadhilah! (?)." :p ( i hope so... :/ ). As usual, i need to write my reflection for EPC class this week.
Honestly i enjoying this class, because Madam Nik such a good lecturer.Last wednesday, we learn about how to Researching Employers, and there are many way it can be considered.

We divided into group for each point to present in class. There is 6 point, 6 group, but, unfortunately we unable to get a teamwork in that class because my group and the other group take a same point which is point 6. :'(. However, my group get a chance to present that point and get a good "reflection"(?) from madam ,^^ especially my group member, suhaila. she have a very good voice projection. :).I hope i can do better than suhaila for the next presentation! wish me luck! ^^

Oh ya, i have seen announcement Feb 27th 2013 and one of the announcement said, "There are a few students who invited me to your wikispaces. Please take note that I would like you to invite me to become the member of your uhl2432 wiki, which is the child's wiki and not your main wiki which is the mother wiki. Please refer to your classmates." hm... what to do? i already do as my classmate said to me how to do, but when i see at "manage wikis", it said that " no members" but i already add my lecturer to be a member in this child's wiki (?). hmmm.. i think i need to .. reinvite? ( ok i think so..).

oh? yesss! :D finally i'm able to write a reflection this week! ( hoorey!) thanks IDEA! "i love u lah" hahaha... ( ok got to go, because my assignment waiting for me to finish it. wish me luck for this too~ :') i hope i can sleep earlier tonight )
bye-bye, see ya!



16/3/12,saturday ( 3:50 a.m)


"Hi idea (reflection)! ^^ nice to meet you again this weekend.so sorry dear reflection page, because last week i did not 'meet'( writing) you.. its not i dont like you, but because i'm forget to . . . :) please forgive me okay?"
ok now... ( oh wait.. now i forgot again what i'm supposed to write here) haiyya no idea at all.

*after 5 min*

( errr is it okay to say this?) This week classes, as usual, its very fun! especially the class on last Monday! " ARE YOU HAPPY ?"-Fatin raihanah said. hahaha... this phrase has been 'trolled' by us even in twitter n facebook...(fatin got famous that day ^^)*giggling* Oppsss SORRY.... i'm not supposed to laugh at my own friend right?it is not appropriate. But Thanks to FATIN RAIHANAH because of you we have a fun in that class, i mean less tension. ( of course we learn something from that kind of presentation.& you(fatin) too have learn something right???i hope so...).
From this class, i have learn something important, which is how to write cover letter and resume in a better way. [ we even sit for exam last wednesday. i hope my score is not bad at all ]. I still need to improve my language. :'(


*look at a watch*
oh? already 4.30 AM ?!! ok got to go... (AGAIN?!) okbye! ^^ actually, today i'm not sleep at all ( its Mini project fault..eh? hehehe just kidding :P ) just now, i'm finish up with our slide presentation for EPC mini project with Fatin Raihanah. Now i need to continue with my next homework (revision for quiz CP) i hope i'm not forget to record our rehearsal and upload into this page -_-' [ dear fatin raihanah, please remind me later okay.. hehehe thank you :P]

dear my beloved lecturer ( madam NIK), have a nice weekend! ^^ [ i wonder, is it madam read one by one our reflection? ok..i'm just curious :) ]

*look left and infront*
what's that sound?? [ oh? i think my roommate snoring just now XD ]

sincerely,

sleepy head only in wednesday & always hoping girl -- Fadhilah



23/3/2013, saturday (5.06pm)


last wednesday, we had a presentation for assesment2. we got a comment from madam, and she said, "overall.. MOST OF YOU DONE VERY WELL & i'm so proud of youemm... but, i dont know why, i think i'm not in that 'group' of "Most...".
[ *sigh* i'm frustrated, because that day i had stomachache...]. but i always hope that my grade not the lowest! :P

p/s : i hope i can do better n better again.. :)

sincerely,

poker face, hoping girl, sleepy head-- fadhilah







27/3/2013,Wednesday(2.15pm)

Hi dear reflection's page! we 'meet' again this week...yeayyy! "are you happy?" :p but i'm supposed to 'meet' you this Friday right? never mind .maybe i miss you a lot... so i write it today. hahaha (just kidding). i just checked my schedule just now, i think, if i;m not write this today, maybe i'm forgot to..because this week and next week is a TEST week! and of course need to proceed with mini project ( computer program, mass transfer, thermodynamic) *sigh* and . . what the most important thing is, i need to submit advertisement, and a copy of certificate next week on 2nd april . . . *lack of sleep* ~_~

Write a nice story here? bedtime story?? oh? its an honor to me if beautiful little princess read this 'story' ^^ [but i hope not.. because my English language is very bad] *embarrassed* :P
*conversation*
Reflection page : so what you have learn this week?

Me : erm... this week? lesson? oh ya.. this week i learn about preparation to attend mock job interview.

Reflection : thats all?

Me : yeah thats all.. err.. oh yes, 1 more thing.... today i practiced stage 2 for mock job interview which is trying to discuss 'problem situation' through skype [ err sorry i'm not doing very well today....]

Reflection : Again?!!

Me : yeah again..huhuhu don't get angry la... i said sorry already... :'( . but dear reflection, you're not supposed to be a bedtime story....hahaha okbye! [ ok its my mistake, because that's me who 'transform' you into a 'story' oh correction!! its not a story, but a 'bedtime story' !!. :P *evil laugh* ]

Reflection : (. . . . ) -_-" *kriik kriik kriik*


*turn to serious mode*
i think i'm not supposed to write the reflection like this right ??? ( i dont know how to write the reflection, thats why all my reflection turn into of 'story' version ). but starting next week i'll write it in the form of 'formal' format (?) :


1.Monday,25.3.2013- in this EPC class, i have learn about preparing for and attending a job interview ( must wearing proper attire, communication skills; oral, verbal and non-verbal.

2.Wednesday,27.3.2013- continue with preparing for mock job interview, divided into group, tips during interview,and practice with conversation in group ( skype).

3. advantages and disadvantages discussing by using skype - (Advantages), more relax, can check for the language uses, not nervous, (Disadvantages), easy to make a mistake due to the habit of using shortform language(?), and a little bit difficult to 'interfere' because we not know who want to talk first.

4.Advantages and Disadvantages discussing face by face ( meeting) -(Advantages), can know the body language of speaker when talking or discussing,more serious, and formal(?).(Disadvantages), more nervous, difficult to maintain the conversation with given time limit, and can't correct the wrong language uses(?)

sincerely,

Didn't know how to use skype,Sleepy head only in wednesday, poker face, hoping girl--fadhilah

"Have a nice weekday to little princess and her mom(?)" ^^




3/4/2013, wednesday (10.18pm)




1. I get my coursework's mark for EPC today, [*sigh* its lower than last semester.]
2. Correction of resume, and then submit it in 7 hour later.
3. Reminded about E-PAT ( i need to 'answered' it honestly.. i guess(?))


( I can't do task that need to using skype because I don't have internet connection )-
For today, Credit to - RCMP , unikl wireless




23/4/2013. Tuesday (11.50pm)

1.last week, wehad to prepared for a assesment 3, which is Mock Job Interview.
2. during mid-sem-break, we had given a task to contact with others group members through Skypes and make practice for Assesment3.
3.we had given 2 task. first, conversation about interview(problem given), second, make a summary about the videos given
4.after mid-sem-break, we attend for interview, unfortunately, we even don't know who's going to be interviewer, because others classes already know who's going to be their interviewer.[ so i make mistake, i called her "madam" *embarrased* ]
5. so this week our lesson start again with the "UNIT 2", and had given task already which is Feedback for mock job interview, collaboration rubric, and the MOST important thing is REFLECTION.
  THE END


p/s : dont laugh ok? hahaha i know my language not good at all.. but atleast i'm trying. :P when i read back this "reflection" i laugh myself also..hahaha ok its funny! i dont know why i write like this! ><

Sunday, April 21, 2013

Ketika Maut Menjemputmu

Assalamualaikum people! kabare? waras? baguslah kalau waras..... :)

setiap kali ku mendengar berita kematian, badan ni terasa lemah, trasa panas, tekak rasa mcm sdikit "berpasir"... prasaan sedih dtg, dn berbisik " bila pulak giliran kau? dh bersediakah kau??" & tidakkah anda terpikir... di saat maut dtg menjemputmu, apakah yg anda lakukan 5 minit sblum kematian? 10 minit sblum kematian? 1 jam? dan sterusnya...smua itu dihitung... dan ia juga akn menentukan sama ada..anda selangkah ke syurga atau selangkah ke neraka.... Tak meremang bulu roma??

"Setiap yg hidup akan megadap Nya..kita yg masih hidup teruskan perjuangan sbg Hamba Allah...insyaAllah.. "

"dari pagi aku rasa gembira,rupa nya hari ni xseceria yg aku sangka, Ya Allah kuatkn la kami mngahadapi kehilangan sahabat kami."
Ini adalah antara ucapan2 yg dibuat oleh kawan2 mereka yg telah pergi meninggalkan mereka ke Rahmatullah... :')Ini adalah antara ucapan2 yg dibuat oleh kawan2 mereka yg telah pergi meninggalkan mereka ke Rahmatullah... :')
ini komen dri twitter sy  :'( -- Al-fatihah buat juniorku smoga rohmu dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama org yg beriman. amiin
PERSOALAN hari ni!! -->


"Moga Allah S.W.T tempatkan mereka bersama org2 yang beriman dan kurniakan mereka syurga..mereka pergi dulu sebelum kita..dan insyaallah kita juga akan menyusul kemudian :'("



  "WHO NEXT?, WHEN?, WHERE? & HOW??" SUDAHKAh ANDA BERSEDIA???!!! WALAUPUN SOALAN "SPOT" KITA DAH TAHU DAN APA JAWAPANNYA NANTI BILA KITA DI ALAM KUBUR(ALAM BARZAKH), BELUM TENTU KITA DAPAT MENJAWABNYA MELAINKAN APA YANG TELAH KITA KERJAKAN DI ATAS DUNIA INI DAPAT MEMBANTU KITA MENJAWABNYA....

#GSIprihatin --> sesungguhnya kita tak tahu bilakah giliran kita pula meninggalkan dunia.... Entah2 giliran anda( readers/viewers) pula lepas nih.... Dah sedia ke?? kalau anda tanya saya, sy xrasa yg saya bersedia..masih bnyak lg dosa sy yg xterampun... so korg renung2kanlah.... Sama2 kita memperbaiki diri kearah yg lebih baik....
& maafkan saya jika ada silap dan salah slama sy menulis blog :) 


thanks to my nice viewers/readers sbb sudi baca entry kali ni...

#GSI #LuvU #GiveMe5 #SpreadTheLove #ForeverMyLove #TeamLast24Hr


Monday, April 15, 2013

KULIAH JIN : USTZ.HJ.ISMAIL KAMUS

KULIAH JIN : UST. HJ. ISMAIL KAMUS 

1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api 
(biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya .

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam,
mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi. Jin
terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan. Jin Islam pula terbahagi
kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh).
Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang
mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Tetapi
orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau
menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu.
(terkena?? hahaha..)

5) Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut,
tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya
jalanraya), perlu baca " SalaMun, 'Ala Sulaiman, Fil 'alamin." Mengikut
sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka
sangat membaca ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa bila
pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin
!!!! (terkena lagi?? hahaha..)

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau
bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong...." Sirahnya apabila Nabi
Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman
meninggal pun jin tidak perasan/tahu.

Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin
tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya
dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka
barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya
tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu.
Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum
duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan
membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak
perlu tepung tawar bagai.... orang melayu suka sangat menepung tawar !!!

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7-10 kali, jika tidak
bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah
jumpa orang yang di rasuk.

* Kalau rajin.. Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara Muslim Muslimat
yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi
orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.


credit to FB --> https://www.facebook.com/ratunaga 

Thursday, April 4, 2013

Popular Posts

LAWAK MINGGU INI

Doktor: Encik kena ambil 3 sudu ubat ni setiap hari.
Pesakit: Eh! tak boleh la doktor.
Doktor: Kenapa?
Pesakit: Rumah saya ada dua sudu jer.

maaplah kalau x lawak..hihih =P

Contributors